Historie

HEILOO-2000 voor, door en met u.

 

De heer Tom ten Hoope werd op 3 juli 1966 benoemd tot raadslid voor de Boerenpartij in Heiloo. Deze partij raakte landelijk in opspraak. Op aandringen van de gehele Raad bleef Tom ten Hoope aan als onafhankelijk raadslid en zette daarmee zijn activiteiten in de politiek voort.
Hiertoe werd in 1969 een nieuwe partij opgericht, die aanvankelijk de naam droeg “Voor de belangen van Heiloo tot en na het jaar 2000”. Deze naam was natuurlijk te lang en werd al snel “HEILOO-2000”

De mensen van het eerste uur naast Tom ten Hoope waren onder andere. André Vis,
Francien Blommert, Corrie Kemme en Octave Boom. Laatstgenoemde bedacht het “Witte kerkje” als logo voor de partij.
Tom ten Hoope, nu lid van het partijbestuur, was vier jaar wethouder verkeer en milieu en ontving de erepenning van de Gemeente Heiloo.De kleur geel is een belangrijk onderdeel van dit logo. De kleur van de lastige wesp maar bovenal de warme gloed van de zon, beide symbolisch voor de wijze waarop HEILOO-2000 door de jaren heen opkomt voor de inwoners van het dorp.

Op vrijdag 28 april 2006 heeft burgemeester T.J. Romeijn een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Tom ten Hoope en hij kreeg het versiersel opgespeld. Het lintje werd uitgereikt tijdens de Algemene Gelegenheid 2006 in de raadzaal van het gemeentehuis van Heiloo.
Tom ten Hoope is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding op grond van zijn langdurige zitting in de gemeenteraad van Heiloo. De heer Ten Hoope is negen raadsperiodes (vanaf 1966 tot 2006) actief geweest als raadslid voor HEILOO-2000, waarvan één periode (1994-1998) als wethouder. Tom ten Hoope heeft op 16 maart 2006 afscheid genomen als raadslid.

Behalve als raadslid is Tom ten Hoope vanaf 1964 bestuurlijk actief geweest op diverse maatschappelijke terreinen.
Als raadslid heeft hij zich ook politiek ingespannen om Hockeyclub de Terriërs van Alkmaar naar Heiloo te krijgen. Van 1978 tot 1984 is hij als jeugdcoach bij de Terriërs in Heiloo actief geweest en heeft sponsorlopen georganiseerd. Vanaf 1972 was Tom ten Hoope daarnaast circa 30 jaar bestuurslid (secretaris en voorzitter) van de HBV, een zomeravondvoetbalvereniging.

In 1988 richt hij in samenwerking met het IKV de werkgroep Stedenband op met als doel een beter contact met de tweede wereld te realiseren. Dit resulteert uiteindelijk in 1990 in een jumelage met de Poolse stad Swietochlowice. In zijn periode als wethouder heeft hij diverse milieuprojecten met Polen kunnen realiseren, onder andere met financiële steun van de provincie Noord-Holland. Van 1999 tot 2005 is hij lid geweest van de Stuurgroep Trefpunt, ontmoetingscentrum voor ouderen in Heiloo.
Hij is vanaf 1998 bestuurslid van de stichting Baduhenna voor archeologisch onderzoek. Vanaf 1999 is hij voorzitter van de Katholieke Bond voor Ouderen (en daardoor betrokken bij de Samenwerkende Bonden voor Ouderen) in Heiloo en daarmee automatisch lid van het regiobestuur. Hij was in 1999 oprichter en tot 2010 lid van de stoepenpatrouille, een vrijwilligersinitiatief van ouderen die jaarlijks een deel van de voetpaden controleert op losliggende tegels, omhoogkomende boomwortels etc.

Tom ten Hoope ontving eerder op 5 september 1991 een zilveren erepenning van de gemeente heiloo ter gelegenheid van zijn 25-jarig raadslidmaatschap.