Motie HEILOO-2000 unaniem aangenomen.

Motie Regenboog Zebrapad unaniem aangenomen in de Raad van 6 mei 2019.

Het idee om een regenboog zebrapad aan te leggen is inmiddels in diverse Nederlandse gemeenten opgepakt. In onze regio zijn dat Castricum en Alkmaar. Het staat voor acceptatie en tolerantie ten opzichte van de LHBTI-gemeenschap (dat staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Intersekse personen).

Vanuit Heiloo-2000 wil men het ook breder trekken: “Het regenboog zebrapad geeft symbolisch de diversiteit van de gemeente Heiloo aan, met alle culturen, religies, geaardheden en persoonlijkheden”.

Hoewel Heiloo als een tolerant dorp geldt zijn er nog steeds discriminerende uitingen ten opzichte van minderheden, specifiek de LHBTI’s.

Met name op scholen en sportverenigingen er problemen met acceptatie van LHBTI. In deze omgeving is Homo nog steeds een scheldwoord. Vandaar ook onze voorkeur van de genoemde plek aan de Dors.

In Artikel 1 van de grondwet staat we in Nederland niet mogen discrimineren wij hebben dit ook in Heiloo hoog in het vaandel staan. Helaas gebeurt dit dus wel daar zijn voorbeelden genoeg voor aan te dragen.

Heiloo-2000 is van mening dat in een groeiende gemeente als Heiloo er continu aandacht dient te zijn voor deze problematiek. De komende jaren komen er vele woningen bij met nieuwe inwoners. Wij willen Heiloo laten zien als een gastvrije en inclusieve gemeente zowel voor haar inwoners, als voor haar bezoekers.

Het regenboogzebrapad is een wereldwijd initiatief om de emancipatie van de LHBTI kracht bij te zetten. Het regenboogzebrapad vormt geen doel op zich, maar een middel. Heiloo-2000 wil letterlijk dat mensen stilstaan bij acceptatie en tolerantie tegen minderheden, meer in het bijzonder de LHBTI’s.

Het voorstel is om op een prominente plaats in de gemeente Heiloo een regenboog zebrazebrapad aan te leggen als teken van een gastvrije gemeente voor iedereen.

Nogmaals wij vinden dat er continue aandacht dient te zijn voor acceptatie van  minderheden ook in Heiloo.

Michel Engelsman, lid commissie Maatschappelijk Zaken.

Recommended Posts