Een oude dame, een ijsvogeltje en de Gemeente Heiloo.

Een oude dame woont aan de rand van Heiloo met rond haar huis veel groen en water.
Op een mooie zomerse dag zit ze in de tuin met een kopje koffie en leest een boek over de Oude Grieken. Opeens hoort ze een bijzonder getjilp en kijkt om zich heen.
Daar, schuin rechts van haar, ziet ze hem zitten in de klimroos. Het is een…………
Ja, wat voor een bijzondere vogel is dit? Nooit eerder gezien. Oranje borst en blauwe vleugels.
Ze loopt naar binnen en vindt in haar wel gevulde boekenkast een boek over vogels. Dat boek stamt nog uit de tijd dat haar kinderen nog thuis woonden. Ze gaat weer de tuin in en bladert in het boek, op zoek naar die prachtige vogel. Na enige tijd zoeken vindt ze hem! Het is een ijsvogel. Heel bijzonder!
De volgende dag loopt ze de voordeur uit om boodschappen te gaan doen en ziet bij toeval dat er een ijsvogeltje net uit een nest vliegt dat in de hoge oever van de sloot tegenover haar huis is gemaakt. Ze is blij want wie heeft er nu een nest met ijsvogeltjes voor zijn huis?

Enkele weken later wordt de oude dame opgeschrikt door een hevig kabaal. Ze snelt naar buiten en ziet tot haar grote schrik dat de gemeente bezig is om de sloot bij haar huis uit te baggeren en de
oevers te kortwieken. In een flits denk ze aan het nestje met de ijsvogeltjes en spreekt een medewerker van de gemeente aan en wijst hem op het nestje.
Geen zorgen hoor mevrouw, zegt de medewerker, we werken er wel om heen en zullen heel voorzichtig zijn. En dat klopt, de volgende dag ziet ze tot haar grote blijdschap dat het nest nog ongeschonden is. En dat geldt ook voor de ijsvogeltjes die weer vrolijk in en uit vliegen.

Een jaar gaat voorbij en de sloot wordt weer onderhanden genomen. Toeval of niet de zelfde gemeentemedewerker is weer aan het werk. Hij ziet de oude dame aan komen lopen en zegt: geen zorgen mevrouw ik weet waar het nestje met ijsvogeltjes zit en zal het net als vorig jaar
ontzien! De oude dame gaat opgelucht en blij haar huis weer in.

Complimenten voor deze medewerker van de Gemeente Heiloo!

Een waar gebeurd verhaal, opgetekend door Rob Levie

Recommended Posts